About Me

My photo
I Love my Family.. I Love my Friends... I Love Cakes... I Love Chocolate... I Love fruit... I Love Travel... I Love Photography.... And last but not least I LOVE HIM before, Forever and after.... Mmuah... Mmuah...

Magic Word

“Semua benda yang hebat telah dicapai oleh orang yang berani untuk percaya bahawa sesuatu di dalam diri mereka adalah lebih hebat dari situasi. Kesusahan adalah peluang yang menyamar. Dalam kesusahan, terdapat peluang! Antara masalah pada semua orang adalah mereka menghabiskan terlalu banyak masa menangis di depan pintu yg tertutup rapat di depan muka mereka,sehingga mereka tidak melihat 9 lagi pintu yang terbuka untuk mereka. Hanya lakukan yang terbaik dan biarkan keputusannya di tangan Tuhan. Anda mungkin tidak dapat apa yang anda inginkan, tetapi anda akan selalu dapat apa yang anda berhak miliki. Jangan, jangan, jangan sekali-kali berputus asa"

-Lachman Melwani-

Monday, August 1, 2011

Aku terhenti di sini....

Assalamualaikum kepada semua readers...
Sempena bulan Ramadhan yg mulia i nak minta ampun dan maaf di atas kesilapan i selama i berblogging... I hanya manusia biasa yg sememangnya tidak lari dari membuat kesilapan... Maaf jika ada kata2 dlm blog i ni menyinggung hati sesiapa....Maaf juga jika i terlalu excited menunjukkan kebahgiaan i sehingga ada membuat anda sakit hati... Maaf juga jika i berangan-angan terlalu tinggi dlm blog ini sehingga ada membuat anda semua salah faham... Maaf juga jika i terlalu terus terang sehingga ada yg terguris.. Maaf juga jika kata2 dan gurauan dalam blog ini menyebabkan anda salah erti dan menyinggung perasaaan anda semua... Maaf juga jika bila i cuba meluahkan kesedihan di blog ini ada yg rsa meluat... Maaf juga jika i cuba utk menikmati hidup ini dgn gembira dan cuba utk cheer up all my readers dgn entry yang menggembirakan tetapi sebenarnya ia membuat anda sakit hati tanpa i sedari... Maaf juga jika entry i selama ini menyebabkan anda bengang dan stress... Maaf juga jika i terlalu beremosi di dalam blog ini... Maaf juga jika i ada terumpat, terkeji atau termaki u all dlm blog ini... Maaf jika tanpa sedari i ada mengguris hati sesiapa...
PLEASE LET ME KNOW IF THERE ANY ENTRY IN MY BLOG WHICH HURT U... I WILL DELETE IT... (Except this entry)

Dengan berat hati i ingin mengumumkan di sini BLOG REALITY DEWI TERHENTI DI SINI sahaja demi untuk menjaga dan memuaskan hati semua pihak (satu perkara yg menggembirakan i yg terpaksa i korbankan demi utk menjaga hati semua pihak)... Jangan tanya kepada i or sesiapa kenapa blog ini tetiba dihentikan takut2 nnti ada yg stress plak... Apa yg i boleh bgtau ada hikmahnya di sebalik penutupan blog ini... Marilah kita berfikiran POSITIVE...Jangan biarkan diri anda dipengaruhi dengan benda yg NEGATIVE...Terima kasih kepada all readers yg mengikuti kisah hidup i.... Wpun i sedar follower blog ini tidak lah ramai... Tapi i kenal mereka yg selalu mengikuti kisah hidup i... dan tidak lupa juga follower yg tidak dikenali yg berpura-pura menjadi silent reader tapi xsangka plak banyak bg comment kt belakang.... Comment anda sgt2lah dihargai.... THANKS A LOT....

I rasa hidup I dh cukup lengkap dah skang dan i pun dh jumpa HAPPY ENDING.... So kalau nak tau lebih detail pasal wedding i tunggu je lah pada hari tersebut ya... Insyaallah anda semua dijemput... Pasal preparation tu biarlah RAHSIA......


........................................THE END......................................

Friday, February 18, 2011

Merepek di Malam Hari....

Jam menunjukkan sudah pukul 12.30 malam....
Tapi aku masih lagi mengadap labtop yg bukan kepunyaan aku...
Bt labtop ini mcm labtop sendiri....
Melayari internet dengan percuma setelah dpt abang ipar baru....
Sebab abg ipar aku, abg firdaus bayo kan internet ni....
Alhamdulillah walaupun hidup ku tidak lah semewah mana tapi cukup segalanya.....
Bersyukur sesgt dengan nikmat yg telah Tuhan berikan pdku selama ini...
Tapi perjalanan hidup ku masih jauh....
Masih banyak lg impian dan cita2ku yg masih belum tercapai....
Lately ni ntah kenapa aku seperti ada semgt yg baru.....
Setelah aku lemah dan hampir terjatuh....
Pd mulanya hanya tahu merungut dan meratap....
Tetapi masih mahu bertahan dan bersabar....
Dan alhamdulillah akhirnya satu nikmat yg xternilai harganya....
walaupun setiap hari kerja balik lambat smpi pukul 10...
Tetapi walaupun sudah melewati jam 12 aku masih lg bertenaga....
Bertenaga utk mengadakan satu entry utk blog ini...
Supaya tidak sunyi blog ini.....
Walaupun entah apa yang aku merepek di malam hari.....
Janji hidup ku tetanp happening.....
Biarpun badan ku lemah dan penat.....
Tetapi masih ada idea untuk merepek dan meraban....
Walaupun esok aku terpaksa bekerja di hari Sabtu....
Tetapi aku xgentar utk menghadapi hari esok....
Tidak risau jika aku akan tertido di office sok.....
Namun aku yakin selagi ada semangat dan keazaman yg kuat .....
walau sedikit mana pun aku dpt tidur dan rehat tetapi apa yg penting????
Kerjasama..... hahahaha........(xde kena mengena langsung)
Dh nama pun entry ni Merepek di Malam Hari so apa nak kecoh......
Nite!!!!

Thursday, February 17, 2011

Kesibukan yang menyibuk.....

Hi my dior frens...
Lately ni i dh start busy dgn kerja...
FYI i dh pegang kerja2 leader...
Im not sure if i can be a good leader or not...
But i will do my best and this is the good chances for me....
Every year i hv been given new task and learn new things...
And this year very challenging task how to lead my team to improve our performance..
Kerja management + development....
Memang xcukup tgn jadinya....
Hari2 balik malam..
Time org cuti pun kerja juga....
For myself i dh biasa dh....
Just i am very worry about him...
Adakah dia blh terima kerja i yg begini....
Tension dgn kerja dan akhirnya i tlh melakukan sesuatu yg bodoh....
But i try to forget about it.....
I want to be happy.....
Ditmbh dgn komitemen dgn family i lagi.....
Lagi plak skang ni family i dah start busy bt preparation for my sisters wedding, Ijah and Uda.....
At last i gak yg xkawen lg (rungutan anak dara tua ke ni????)
Kalau x dulu ramai yg sangka i akn kawin dlu slps Along i....
Tapi apa nak buat dh xde jodoh....
Wpepun i yakin what eva happen ada hikmahnya....
And Him is the one of the good thing happen in my life......
It normal lah in any relationship pasti ada dugaan dan ujiannya.....
Pd mulanya i though im not strong enough to face all this....
But then mcm ada satu semangat yg baru dlm diri i utk terus berjuang dan berusaha mencapai cita2 dan impian i selama ini...
Tapi dlm msa yg sma i am afraid if i akn lukakan hati dia....
Yes, i already did it.....
I should met his mother since his mother in JB....
But because im busy now i really cant make it....
I hope he understand....
sorry for stupid thing that i have done....
and sorry for kesibukan yang menyibuk ini...
I Love U always, dear....

Thursday, February 3, 2011

Tangisan Seorang Hamba

Saya nak nangis..
Sebelum tidur sy menangis...
Tengah malam sy terbgn dan mendapati diri sy menangis...
Ketika memandu sy menangis...
Sy pernah memandu seorang diri tanpa hala tuju dan akhirnya sampai di sebuah taman dan saya nangis semahunya...
Bila dgr lagu sedih sy menangis...
Di dlm bilik air sy menangis
Kt office pun sy menangis...
Jika sy kesorgn sy akn menangis...
Walaupun sy sedang holiday tetapi sy tetap menangis...
Kadang2 tu bila sy bershopping tgk org ramai pun sy boleh menangis dgn xmalunya....
Tangisan itu memang dpt melegakan kekecewaan saya...
Tetapi kadang kala melalaikan sy...
Kenapa perlu sy menangis???
Sedangkan ada ramai lg manusia yg nasibnya lbh malang dari sy...
Sy patut bersyukur...
Akhirnya sy masih mahu menangis...
Tetapi tangisan yg lebih bermakna...
Tangisan keinsafan dosa2 lalu...
Tangisan di tikar sembahyang...
Amin....


Photoshop Tutorial: Vintage Effect

Hi u ols...
Picta kt atas ni i nak transformkan kpd vintage effect...
I nak buat magic ni...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaa.....



Inilah hasilnya bila cik mimie tgh kebosanan...
Lagi plak tgh tension ni sbb semua yg diplan utk holiday ni xmenjadi...
4 days to go and i dnt want to waste it...
at least ada juga hasilnya ni....
Eh lupalak tutorialnya (title bkn main lg)...
Ok nak tahu tutorialnya blh klik di sini...
Sorry skang tgh malas nk karang balik dan xde mood....
k daa....

Tuesday, February 1, 2011

Photoshop Tutorial: Cross Processing

Hai! Cantik x picta yg i edit ni??? Actually baru blajo sndr melalui internet. Tgh bosan2 ni dan rindu kt seseorang.... Ok macam ne nak dapat side effect yg wow ni? Actually i blajo sendiri melalui laman web http://www.photoshopsupport.com/tutorials/or/cross-processing.html ni.


So, kalau nak tahu dgn lebih detail blh klik ke link tersebut. Wpepun dlm entry ini i akan terjemahkan mengikut pemahaman i ....Lagipun ini utk rujukan i juga maklumlah i nikan mudah lupa tapi bkn lupa diri tau.... Lagipun as back up kalau tetiba page link asal tutorial ini dh kena remove...k enjoy d class....


Teknik ini dinamakan Cross Processing. K sebelum tu kena pilih picta yg akan diedit. For me I choose the picta taken during my picnic at Batu Layar.... I try to choose the picta yg xbape cntek utk lihat kesannya.... Dlm tutorial to diorg guna potraiture outdoor that focus on people skin tone and lipstik look... what eve pun xkisahlah picta mcm ne pn..





Step 1:

After open picta yg kita nk edit kt photoshop klik "Create new fill or new adjustment layer" icon kt Layers palette dan pilih Curves. Dari Channel drop-down box, pilih Red channel and drag atas belah kanan curve sedikit ke kiri. Then drag the beberapa point kt curve utk membentuk S — darkening the shadows and brightening the Red channel's highlights.



Step 2


Pilih Blue channel and drag the curve's belah atas-kanan ke bwh skit. xperlu banyak sgt— just enough to take some blue out of the highlights. Then drag the curve's belah bwh -kiri ke atas sedikit, blocking up the Blue channel in the shadows.




Step 3


Pilih Green channel pula, dan bentuk another S curve — increasing the contrast, especially in the highlights.


Step 4




For RGB just leave as it is. Focus on the color balance rather than the contrast, which you can fix later, in step 6.



Step 5



From actual tutorial they changing the Curves adjustment layer's blending mode to Color and the image will combine the color shifts with the image's original luminosity. But for mine i just leave to normal cause pakai normal mcm lg cantik utk picta i. However it up to the eye of beholder.




Step 6

If you need to fine-tune the image contrast, add a Curves adjustment layer and set its blending mode to Luminosity so it doesn't cause any further color shifts. Dlm step ini anda blh adjustRGB curve depends on ur image contrast is it enough or not. But for mine i juat leave as it is.Step 7

Another optional final step is to add a yellow color cast to the picture. In the Layers palette, click the "Create new fill or new adjustment layer" icon and choose Solid Color. Select a yellow-green and click OK, then reduce the new layer's opacity — 10% is as much as you'll need. For mine i just put 8%. Itupun mcm dh terlebih. Maby my picta already have sunlight which is yellow element.




Maka dptlah hasilnya.. Text tu pepandailah add sendiri.. xkan tu pun nak diajar...


Actually this picta xbape jd... but mata ni dh nmpak cantik aje...so just leave itlah... yg penting mata nmpak cantik ok lah tu....

Sunday, January 30, 2011

Contest lagi!!!!

Hi, there!
Cik Mimie dh manghantar pun penyertaan utk
satu contest ni....
Gediks....
K kali ni contest apa plak ya....


Contest Doolu & Laani..

Penyertaanya senang aje...

Hanya hantarkan picta time dolu2 dgn laani...

dan picta tu nampak perbezaan style bertudung dulu & sekarang.

Pertandingan ni dianjurkan oleh

Untuk mengetahui info yg lbh detail blh klik di sini.

Undian akan diambil kira dari jumlah like yg kita dpt kt FB...

Buat masa ni pihak Edast blum update lg...

For mine i pertaruhkan picta ni;

DOOLU simple aje dengan tudung bawal. Color pun putih, hitam or yang lembut-lembut aje..... LAANI dah berani pakai shawl dan inner yang colorful dan terang2 lagi...Like to play with colours and try new hijab style... ahaks....

Last but not least please vote me k...

daaa....

Wednesday, January 26, 2011

Entry mengisi kebosanan...


Hi friend!


Now current mood is boring.


Actually want to edit my picta for contest.


Contest again???


Hahaha memang tgh menggila nak masuk contest just for fun.


Biasalah I ni kalau bab creativity ni memang sgt cerewet...


sampai susah nak jumpa yg berkenan di hati...


Ok contest apa yang i bakal masuk i will tell u later k...


Masih dalam process lagi ni...


Actually have 2 contest...


22 nak masuk...


but have to wait for "What's Hot is Gettin Hotter" tu finish dulu...


Ye lah hidup xboleh tamak2...


Org tamak selalu rugi...


so i xnk rugi...


walaupun i tau i xkan menang sebab kalah undian


tapi i bersyukur cause ada juga peminat nak undi i...(peminat ke?)


Walaupe pun thanks kepada yang sudi mengundi dan baca entry i...


Kepada sesapa yg belum mengundi bolehlah klik di sini utk mengundi....


Entry i no. 141...(ada ke yg nak undi??)


Tapi kalau nak mengundi yg lain pun apa salahnya...


Ramai gak yang best2....


.


.


.


.


.



Bilalah dpt dating dgn Mr FH lagi and dapat makan free yg best2 dan dpt g tepi pantai lagi....


p/s: Setelah lama tidak berjumpa dgn Mr. FH rindu pula semakin mendalam... Maka kami pun bermms...Last nite dpt picta terbaru Mr. FH i amat terkejut... kerna dia semakin "comel".... Betul ke itu pakwe aku????


Saturday, January 22, 2011

His BFF's Wedding

Menemani Mr. FH menghadiri kenduri kawin BFF dia, En. Ahmad kt Kempas. Actually BFF dia tu satu maktab ngan kami dlu... So kenal lah... So, terserempaklah dgn bebudak maktab kitorg. Kami dah agak dh akan terkantoi... Actually nak war2 kan kt semua org bla smpi our big day but that day pn xtau lg bla so, xleh lah nk sembunyikan lg... Ok lah just nk share the picta....

Photobucket
With Pengantin and bebudak maktab...

Photobucket
With Ida, Fiance to Topek (BFF Mr FH juga)... Friendly orangnya.....



Photobucket
Peace! Thank you for reading....

Eh! mana Mr. FH??? Dia dah jadi juru camera kpd model yg comel ni... All this picta dia yg ambil...Oh ya, Selamat Pengantin Baru diucapkan kepada En. Ahmad dan pasangannya (Sorry xsempat nak berkenalan)... Semoga kekal bahagia hingga ke akhir hayat....

Friday, January 21, 2011

Dinner Software yang Havoc

Actually event ni dh lama dh... Tapi baru je ada mood nak share picta2 time event tu... First time my department organize annual dinner and for the first time the event was very happening and havoc... I think kalah dinner company.... Congrate to the organizer...

Photobucket
I like this picture cause the camera is focusing on me.... Sorry ya Ray... Mcm artis gitu... No red carpet cause we are already in red...


Photobucket
Door gift....


Photobucket
Software Annual Dinner 2010. Bertemakan jeans and Red...


Photobucket
Miss and Mr chairman for the night... Aaron and Ray yang Havoc....



PhotobucketLucky draw gift and award... But i dont get any.... I memang tidak bernasib baik mlm tu.....huhuhu....


Photobucket
The desert... I love the food...


Photobucket
Dancing activity yang fun...


Photobucket
Everybody have fun together...


Photobucket
Take picta with baby yg cute... Masing2 bawa baby... sgt suka....


Photobucket
Staff paling glamour award also ada.... (sekadar menumpang galmor shj)


Photobucket
I like this picta... Really happening...


Photobucket
Power puff gal with Ikuhiro and Nakamura....


Photobucket
Redish Software cat walk.... The closing ceremony yg gediks...

Thursday, January 20, 2011

Yes, I got the Planner

Hai pembaca sekalian...

Ok remember entry i nak cari Planner 2011 or DIY lah konon nak buat tu kan... Last2 i beli je dah jumpa yang berkenan... Tapi bukan pink color spt yg i idamkan... Hmm xpelah.... yg penting i dh jumpa planner yg smart lg comel and black color still look nice....i love it and bertmbh semgt lah i nak berplanning dan berangan ni....


Tadaa... jahitan yang kemas dan kulit... smart gitu....


ada card holder lagi... and boleh letak gambo si dia... bolehlah berangan-angan je tgk gambo dia...


I memang suka plan kewangan bulanan dan perbelanjaan ni... kena praktice nak jd accountant kpd suami i nnti... sila abaikan contengan yg bewarna pink tu... mcm nilah dia klu tgh rindu kt Mr. FH ni... Hmm sian dia tgh demam skang....Cepat sembuh ya syg....template ni biasalah...tapi template yg i nk tu susah nk jumpa... maby next time if ada masa i cari kt internet template yg i nak then print je...

Ok dah ada planner ni senang blh guna for the rest of my life.... Next year just change the template and still guna cover ni ... kalau dah buruk skit blh balut je dgn kain to look new... for this year just use as it is... after this blhlah decorate colourfull mcm my angan2 yang colourful jugalah...

Ok daa... Reality Dewi nak berangan ni.....

Sunday, January 16, 2011

What's Hot Is Gettin' Hotter : Kisah Reality Aku dan Dia....

Hai pembaca sekalian... Ini bukan cubaan atau main-main... Ini betul2...Kali pertama cik Mimie nak masuk contest... sekali contest x agak meletup gitu... demi mengejar hadiah lumayan berikut:

- 1 event full coverage by CST PRODUCTION photo dan video (Majlis Pernikahan / Persandingan / Pertunangan / Aqiqah /Birthday , ect..
- 1 set wedding dress bride and groom (worth RM4000++) by LYNDA RAHIM KUALA LUMPUR
- Hadiah ini valid sehingga 1 Jan 2012 shaja.
- Hadiah b0leh di tukar milik

Contest ini dianjurkan oleh CST Production & Lynda Rahim Kuala Lumpur. Memang my dream nak sangat CST PRODUCTION ni jadi photographer for my wedding dan buat video prewedding yang comel2 dan nak pakai wedding dress yang anggun lagi meletup dari butik datin Lynda Rahim yang famous tu...Ok lah Contestnya kena pilih antara tajuk di bawah ni dan olahkan secara kreatif di dlm blog or facebook;
1) My dream "Wedding" (anda b0leh ceritakan k0nsep wedding yg anda inginkan)
2) My dream "Love Story" (anda b0leh ceritakan jalan cerita cinta yang anda impiakan atau kisah benar anda)

Maka i memilih tajuk yang kedua My dream "Love Story" berdasarkan kisah benar i dengan Mr. FH. Ok di harap anda dapat memberi sepenuh perhatian ketika membaca. Daripada anda menggelak-gelakkan i lebih baik anda vote i lagi dapat pahala sebab bantu i untuk mendirikan rumah tangga... hahahaha... Jangan marah :P ..... Ok mari layan my story....





Di sini ingin ku ceritakan kisah percintaan Reality Dewi dan Prince Charming nya. Walaupun kisahnya tidak seindah cinta "romeo and juliet" mahupun kisah cinta taj mahal antara Shah Jahan dan Mumtaz ataupun kisah cinta klasik dari Timur Tengah iaitu "Laila dan Majnun" tetapi kisah ini sungguh bermakna dalam hidup Reality Dewi. Sebuah kisah percintaan yang bermula dengan tragedi luka Reality Dewi dan akhirnya bertemu dengan Prince Charming yang akhirnya menyelamatkan dia dari terus meratap kesedihan. Wah, macam cerita dongeng plak. Tapi ini bukan cerita dongeng tapi ini kisah reality aku dan dia.



Zaman Persekolahan



Sebenarnya kami dahulu pernah bersekolah di satu sekolah yang sama di tingkatan 4 dan 5. Semasa tingkatan 5 kelas kami berhadapan sahaja. Jadi selalu juga bertembung bila keluar dari kelas masing-masing. Tetapi dia biasalah akan buat muka sombong dia padaku. Jadi, aku fikir dia ni sombong orangnya. Tetapi pada masa tu aku sudah pun mempunyai "couple". Aku kenalkan "couple" aku tu sebagai Mr. X, seseorang yang bakal mengecewakan aku tanpa aku sedari. Oleh kerana ini kisah aku dan dia, jadi tidak perlulah aku berceritakan pasal Mr. X ni ya. Si dia. Boleh dikatakan agak dikenali jugalah di kalangan rakan-rakan sekolah. Tanpa aku sedari dia menyimpan perasaan terhadapku. Tetapi oleh kerana Mr. X adalah kawan si dia maka dia terpaksa melupakan niatnya dan hanya mendoakn kebahagiaan kawannya itu bersama ku. Dan selepas itu dia juga bercouple dengan orang lain.




Hati yang terluka

Percintaan aku dengan Mr. X hanya bertahan selama 7 tahun. Antara kami sudah tiada jodoh. Aku terpaksa melepaskan Mr. X pergi walaupun hati ku terluka. Selepas itu bermacam-macam lelaki yang aku jumpa termasuklah seseorang yang ku sangkakan sahabat. Aku perkenalkan sahabat aku itu sebagai Mr. S. Dengan Mr S lah tempat aku mengadu segala kesedihanku. Sehinggalah di suatu hari aku menerima emel dari Mr. X. Alangkah gembiranya aku pada ketika itu. Tetapi tiada apa yang boleh aku lakukan kerana tidak lama lagi dia akan menjadi tunangan orang. Baru ku sedar yang aku tidak cukup kuat untuk melihat kebahagiaan Mr.X dengan orang lain. Walaupun sudah setahun lebih kami berpisah tetapi lukanya masih terasa malah semakin mendalam. Tidak cukup dengan itu tiba-tiba Mr. S hilang dari hidup ku. Mungkin dia sudah bosan dengan sikapku. Siang malam aku berdoa memohon pertolongan diberi kekuatan untuk menghadapi dugaan ini.




Lamaran



Di suatu hari aku menerima mesej melalui Facebook dari si dia. Pada mulanya hanya bertanya khabar sehinggalah suatu hari dia meminta number telefon ku dengan alasan supaya senang dia menghubungi untuk memberitahu aku jika ada kekosongan kerja kerajaan. Walaupun aku sudah agak niat dia sebenar tetapi aku rasa tidak salah untuk memberi dia peluang. Tiba-tiba dia senyap sahaja. Sehinggalah suatu hari aku berjaya menghubungi dia di Facebook. Rupanya dia terlibat dengan kemalangan. Selepas itu kami semakin rapat dan telefonlah yang menghubungkan kami kerana dia di KL dan aku pula di JB. Dia seoarang yang suka buat lawak dan sentiasa cuba untuk membuat aku ketawa. Namun begitu hati dan perasaanku masih pada orang lain dan kadang kala usaha dia untuk buat aku ketawa tidak berhasil. Sehinggalah akhirnya dia melamarku menjadi suri di hatinya. Aku minta dia bagiku masa untuk mempertimbangkannnya. Kalau boleh tunggu setahun lagi supaya cukup 10 tahun. hehehhe... Betul ke kena tunggu setahun ni? Dia tidak kisah hendak menunggu berapa lama lagi. Katanya jika 9 tahun dia sanggup tunggu ini kan pula setahun lagi. Rupanya dia tidak hanya menunggu tetapi bermacam-macam yang dilakukan oleh si dia untu memikat hati ku supaya 1 tahun itu menjadi 6 bulan dan akhirnya 3 bulan. Ya dalam masa 3 bulan aku sudah pun menerima si dia dalam hidup ku.



First Date



Bermula dengan "first date" kami. Kali pertama dia mengajak aku keluar terus sahaja aku setuju. Bukan apa "first date" inilah akan menentukan sama ada aku boleh memberi dia peluang atau tidak. Kerana aku tidak mahu memberi harapan dan tidak mahu berharap lagi sekiranya aku dan dia tidak boleh lebih dari seorang kawan dan keputusan harus dibuat segera. Pertemuan pertama kami hanya keluar sebagai kawan, dia membawa aku makan malam di sebuah restoran yang eksklusif. Pada pertemuan itu dia kelihatan tenang sahaja dan kami hanya bercerita perihal zaman sekolah dahulu. Kembali mengimbau zaman sekolah memang melucukan. Dia bukanlah lelaki yang suka bermain kata-kata dan bermulut manis tetapi sikap nya yang bersahaja dan tenang melayanku mula memikat hatiku. Tiba-tiba kawan si dia datang untuk berbincang soal business. Dia seorang yang "business minded" dan itulah antara ciri-ciri yang aku cari dari seorang lelaki selama ini. Dia lulus pada pertemuan pertama dan aku menantikan untuk bertemu lagi dengan si dia. Tetapi tidak tahu bila kerana jarak memisahkan kami. Dia cuba memikat hatiku lagi dengan menghadiahkan lagu "For The Rest of My Life" nyanyian Maher Zain untukku. Bait-bait lirik dalam lagu itu begitu menyentuh hati ku. Tanpa kuduga pintu hati ku mula terbuka sedikit untuk dia. Aku juga menyelidik latar belakang si dia dari kawan-kawan ku yang mengenali si dia. Ternyata semua kawan-kawanku memberi komen yang positif tentang si dia. Kemudian barulah aku cuba untuk menerima si dia dalam hidup ku itu pun jika dia bijak menggunakan peluang. Lagipun semenjak kehadiran si dia sedikit sebanyak mengubati luka di hati ini dan aku pun sudah boleh ketawa besar jika dia buat lawak antarabangsa.




Taman Hati Kembali Mekar



Kesabaran dia pada ku teruji pada pertemuan kami kali kedua. Pada mulanya kami mrancang untuk keluar di siang hari. Tapi kerana aku bekerja jadi dia berjanji untuk keluar dengan ku selepas aku habis kerja. Tiba-tiba dia ada hal dengan keluarga dan pertemuan itu terpaksa kami tangguhkan malamnya. Oleh krn emosi aku tidak berapa stabil waktu itu aku merajuk pada dia. Aku geram sebab aku kelam kabut nak siapkan kerja sebab nak keluar dengan dia tiba-tiba tidak jadi pula…Jadi malam tu kami keluar dengan muncung ku panjang sedepa. Tidak cukup dengan itu mulut aku tidak berhenti membebel. Ditambah dengan keadaan yang bising di restoran tempat kami makan pada malam itu menyebabkan keadaan menjadi tegang. Aku tahu kesalahan itu hanya kecil sahaja tetapi aku terlalu kecewa dengan laki-laki yang aku kenal selama ini yg hanya tahu berjanji tetapi akhirnya mereka yang memungkirinya. Tetiba aku rsa penat dgn mereka semua. Kahsian dia menjadi mangsa aku melepaskan geram terhadao lelaki2 lain. Tetapi dia bersikap tenang dan rasional. Dia membawa aku ke pantai Danga Bay , seperti tahu aku suka pantai. Di sana aku merasa tenang dan akhirnya aku dpt luahkan kekecewaan aku padanya. Dengan luahan itu aku rasa tenang dan beban yg aku tanggung selama ini dpt diringankan. Walaupun pd mlm itu terserlah sikap aku yg cepat naik marah, suka merajuk dan ngengada tapi sedikit pun tidak merubah keputusan dia untuk memikat hatiku. Padahal mlm tu blh sahaja dia tinggalkan aku kerana sikap aku itu. Tapi apa yg dia kata padaku hanyalah " Saya tahu awak baik". Akhirnya aku dah temui dengan seorang yang sayang aku dan boleh sabar dgn karenah aku. Tapi blum masanya lagi untuk membuat sebarang keputusan. Aku masih belum mengenali dia sepenuhnya. Sekurang-kurangnya sampai aku mengenali keluarga si dia. Pertemuan ketiga hampir-hampir dia nak bawa aku jumpa keluarganya. Tapi kali ini semuanya indah. Bunga di taman hati kembali mekar. Walaupun hati ku sudah berkata ya tetapi akan kusimpan dahulu jawapan ini sehinggalah aku benar-benar yakin dengan dia.



C.I.N.T.A




Ketika bulan puasa dia mempelawa aku berbuka puasa bersama dgn keluarganya di Marina Seafood Restorant. Walaupun aku blum bersedia tetapi aku rasa aku patut terima pelawaan dia kerana keputusan harus dibuat segera. Jika keluarganya tidak boleh menerima aku maka tidak perlulah aku terus mengharapkan dia lagi. Aku tidak mahu hubungan yg tidak pasti. Dia sememangnya dilahirkan dari keluarga yang penuh kasih sayang. Aku suka melihat kemesraan dia dgn keluarga. Dia seorang abang yang penyayang dan anak yang menghormati orang tua. Aku bukan sahaja jatuh cinta kepadanya tetapi juga kepada keluarganya. Sememangnya ingin sahaja aku berterus terang kepadanya pada malam itu. Dan malam tu aku telah manguji dia sejauh mana dia ikhlas menerima aku. Dan ternyata dia lulus dgn cemerlang. Tambahan pula aku dpt berterus terang perihal kisah silamku dan dia terima aku seadanya. Aku merasa tenang dan selamat dgnnya.... Sehinggalah satu hari aku rasa tidak ada alasan untuk aku menolak dia dlm hidupku dan aku merasa takut kehilangan dia dan akhirnya pada tanggal 29.8.2010 setelah 3 bulan kami berkawan aku mengambil keputusan utk menerima dia dlm hidupku. Keputusan dibuat tanpa solat istiharah kerana aku yakin dgn dia. Kemudian aku membawa dia berjumpa dengan keluarga dan rakan terdekatku dan semuanya memberi komen yang positif pasal si dia. Dia sememangnya seorang yang ramah dan mudah mesra dan berlainan dengan aku yang tidak mesra alam pada mulanya.


Prince Charming




Mungkin orang boleh berkata yang aku ini mudah jatuh cinta. Tetapi aku yakin dia adalah prince charming ku yang ku nanti-nantikan selama ini dan yang aku minta dalam doaku. Akhirnya setelah perjalanan yang panjang dan setelah aku hampir-hampir terjatuh Tuhan temukan aku dengan si dia. Setelah apa yang jadi kepada ku, aku semakin lemah dan rapuh. Mudah menangis dan senang terasa. Tetapi dia sememangnya seorang yang penyabar melayan karenah aku. Pernah satu hari ketika kami sedang berdating tiba-tiba mood aku hilang dan aku meminta dia bawa aku pulang. Sedangkan dia beria datang dari KL ke JB semata-mata untuk meluangkan masa bersama ku. Namun dia tidak pun memarahi aku mahupun menunjukkan muka masam kepada ku malah dia mengajak aku dan keluarga ku makan malam di luar semata-mata untuk meluangkan masa dengan aku. Dan malam itu dia berkata kepada ku "Kahsian awak kena melayan karenah saya". Aku sungguh terharu. Sepatutnya aku yang berkata begitu kepada dia. Jadi kenapa perlu aku mencari lagi sedangkan dia punya segalanya yang aku mahukan dari seorang lelaki.


Usia perhubungan kami belum cukup setahun jagung lagi. Masih banyak lagi dugaan dan cabaran hidup yang patut kami tempuhi. Tidak ada apa yang perlu dibanggakan tentang hubungan ini. Namun aku berterima kasih kepada dia kerana sudi hadir dalam hidupku. Semoga Tuhan memberi kami kekuatan dalam menghadapi hari mendatang. Insyaallah


Apa yang diharapkan semoga perhubungan dapat disatukan dalam ikatan yang suci, dikurniakan zuriat yang sihat dan comel dan kekal sehingga ke akhir hayat. Amin....






Remove Formatting from selection****THE END****





P/S: Walaupun cerita ini memang ada kena mengena dengan yang hidup tetapi tidak berniat pun untuk menyinggung perasaan sesiapa... Hanya sekadar berkongsi suka duka Reality Dewi sambil tu menyertai contest yang sgt hot ni...Orang kata sambil menyelam sambil minum air... Wpepun minta maaf jika dalam cerita ini ada menyinggung perasaan sesape... I'm sorry... Yang penting Jangan lupa vote i... hahahha......