About Me

My Photo
I Love my Family.. I Love my Friends... I Love Cakes... I Love Chocolate... I Love fruit... I Love Travel... I Love Photography.... And last but not least I LOVE HIM before, Forever and after.... Mmuah... Mmuah...

Magic Word

“Semua benda yang hebat telah dicapai oleh orang yang berani untuk percaya bahawa sesuatu di dalam diri mereka adalah lebih hebat dari situasi. Kesusahan adalah peluang yang menyamar. Dalam kesusahan, terdapat peluang! Antara masalah pada semua orang adalah mereka menghabiskan terlalu banyak masa menangis di depan pintu yg tertutup rapat di depan muka mereka,sehingga mereka tidak melihat 9 lagi pintu yang terbuka untuk mereka. Hanya lakukan yang terbaik dan biarkan keputusannya di tangan Tuhan. Anda mungkin tidak dapat apa yang anda inginkan, tetapi anda akan selalu dapat apa yang anda berhak miliki. Jangan, jangan, jangan sekali-kali berputus asa"

-Lachman Melwani-

Monday, August 1, 2011

Aku terhenti di sini....

Assalamualaikum kepada semua readers...
Sempena bulan Ramadhan yg mulia i nak minta ampun dan maaf di atas kesilapan i selama i berblogging... I hanya manusia biasa yg sememangnya tidak lari dari membuat kesilapan... Maaf jika ada kata2 dlm blog i ni menyinggung hati sesiapa....Maaf juga jika i terlalu excited menunjukkan kebahgiaan i sehingga ada membuat anda sakit hati... Maaf juga jika i berangan-angan terlalu tinggi dlm blog ini sehingga ada membuat anda semua salah faham... Maaf juga jika i terlalu terus terang sehingga ada yg terguris.. Maaf juga jika kata2 dan gurauan dalam blog ini menyebabkan anda salah erti dan menyinggung perasaaan anda semua... Maaf juga jika bila i cuba meluahkan kesedihan di blog ini ada yg rsa meluat... Maaf juga jika i cuba utk menikmati hidup ini dgn gembira dan cuba utk cheer up all my readers dgn entry yang menggembirakan tetapi sebenarnya ia membuat anda sakit hati tanpa i sedari... Maaf juga jika entry i selama ini menyebabkan anda bengang dan stress... Maaf juga jika i terlalu beremosi di dalam blog ini... Maaf juga jika i ada terumpat, terkeji atau termaki u all dlm blog ini... Maaf jika tanpa sedari i ada mengguris hati sesiapa...
PLEASE LET ME KNOW IF THERE ANY ENTRY IN MY BLOG WHICH HURT U... I WILL DELETE IT... (Except this entry)

Dengan berat hati i ingin mengumumkan di sini BLOG REALITY DEWI TERHENTI DI SINI sahaja demi untuk menjaga dan memuaskan hati semua pihak (satu perkara yg menggembirakan i yg terpaksa i korbankan demi utk menjaga hati semua pihak)... Jangan tanya kepada i or sesiapa kenapa blog ini tetiba dihentikan takut2 nnti ada yg stress plak... Apa yg i boleh bgtau ada hikmahnya di sebalik penutupan blog ini... Marilah kita berfikiran POSITIVE...Jangan biarkan diri anda dipengaruhi dengan benda yg NEGATIVE...Terima kasih kepada all readers yg mengikuti kisah hidup i.... Wpun i sedar follower blog ini tidak lah ramai... Tapi i kenal mereka yg selalu mengikuti kisah hidup i... dan tidak lupa juga follower yg tidak dikenali yg berpura-pura menjadi silent reader tapi xsangka plak banyak bg comment kt belakang.... Comment anda sgt2lah dihargai.... THANKS A LOT....

I rasa hidup I dh cukup lengkap dah skang dan i pun dh jumpa HAPPY ENDING.... So kalau nak tau lebih detail pasal wedding i tunggu je lah pada hari tersebut ya... Insyaallah anda semua dijemput... Pasal preparation tu biarlah RAHSIA......


........................................THE END......................................

Friday, February 18, 2011

Merepek di Malam Hari....

Jam menunjukkan sudah pukul 12.30 malam....
Tapi aku masih lagi mengadap labtop yg bukan kepunyaan aku...
Bt labtop ini mcm labtop sendiri....
Melayari internet dengan percuma setelah dpt abang ipar baru....
Sebab abg ipar aku, abg firdaus bayo kan internet ni....
Alhamdulillah walaupun hidup ku tidak lah semewah mana tapi cukup segalanya.....
Bersyukur sesgt dengan nikmat yg telah Tuhan berikan pdku selama ini...
Tapi perjalanan hidup ku masih jauh....
Masih banyak lg impian dan cita2ku yg masih belum tercapai....
Lately ni ntah kenapa aku seperti ada semgt yg baru.....
Setelah aku lemah dan hampir terjatuh....
Pd mulanya hanya tahu merungut dan meratap....
Tetapi masih mahu bertahan dan bersabar....
Dan alhamdulillah akhirnya satu nikmat yg xternilai harganya....
walaupun setiap hari kerja balik lambat smpi pukul 10...
Tetapi walaupun sudah melewati jam 12 aku masih lg bertenaga....
Bertenaga utk mengadakan satu entry utk blog ini...
Supaya tidak sunyi blog ini.....
Walaupun entah apa yang aku merepek di malam hari.....
Janji hidup ku tetanp happening.....
Biarpun badan ku lemah dan penat.....
Tetapi masih ada idea untuk merepek dan meraban....
Walaupun esok aku terpaksa bekerja di hari Sabtu....
Tetapi aku xgentar utk menghadapi hari esok....
Tidak risau jika aku akan tertido di office sok.....
Namun aku yakin selagi ada semangat dan keazaman yg kuat .....
walau sedikit mana pun aku dpt tidur dan rehat tetapi apa yg penting????
Kerjasama..... hahahaha........(xde kena mengena langsung)
Dh nama pun entry ni Merepek di Malam Hari so apa nak kecoh......
Nite!!!!

Thursday, February 17, 2011

Kesibukan yang menyibuk.....

Hi my dior frens...
Lately ni i dh start busy dgn kerja...
FYI i dh pegang kerja2 leader...
Im not sure if i can be a good leader or not...
But i will do my best and this is the good chances for me....
Every year i hv been given new task and learn new things...
And this year very challenging task how to lead my team to improve our performance..
Kerja management + development....
Memang xcukup tgn jadinya....
Hari2 balik malam..
Time org cuti pun kerja juga....
For myself i dh biasa dh....
Just i am very worry about him...
Adakah dia blh terima kerja i yg begini....
Tension dgn kerja dan akhirnya i tlh melakukan sesuatu yg bodoh....
But i try to forget about it.....
I want to be happy.....
Ditmbh dgn komitemen dgn family i lagi.....
Lagi plak skang ni family i dah start busy bt preparation for my sisters wedding, Ijah and Uda.....
At last i gak yg xkawen lg (rungutan anak dara tua ke ni????)
Kalau x dulu ramai yg sangka i akn kawin dlu slps Along i....
Tapi apa nak buat dh xde jodoh....
Wpepun i yakin what eva happen ada hikmahnya....
And Him is the one of the good thing happen in my life......
It normal lah in any relationship pasti ada dugaan dan ujiannya.....
Pd mulanya i though im not strong enough to face all this....
But then mcm ada satu semangat yg baru dlm diri i utk terus berjuang dan berusaha mencapai cita2 dan impian i selama ini...
Tapi dlm msa yg sma i am afraid if i akn lukakan hati dia....
Yes, i already did it.....
I should met his mother since his mother in JB....
But because im busy now i really cant make it....
I hope he understand....
sorry for stupid thing that i have done....
and sorry for kesibukan yang menyibuk ini...
I Love U always, dear....

Thursday, February 3, 2011

Tangisan Seorang Hamba

Saya nak nangis..
Sebelum tidur sy menangis...
Tengah malam sy terbgn dan mendapati diri sy menangis...
Ketika memandu sy menangis...
Sy pernah memandu seorang diri tanpa hala tuju dan akhirnya sampai di sebuah taman dan saya nangis semahunya...
Bila dgr lagu sedih sy menangis...
Di dlm bilik air sy menangis
Kt office pun sy menangis...
Jika sy kesorgn sy akn menangis...
Walaupun sy sedang holiday tetapi sy tetap menangis...
Kadang2 tu bila sy bershopping tgk org ramai pun sy boleh menangis dgn xmalunya....
Tangisan itu memang dpt melegakan kekecewaan saya...
Tetapi kadang kala melalaikan sy...
Kenapa perlu sy menangis???
Sedangkan ada ramai lg manusia yg nasibnya lbh malang dari sy...
Sy patut bersyukur...
Akhirnya sy masih mahu menangis...
Tetapi tangisan yg lebih bermakna...
Tangisan keinsafan dosa2 lalu...
Tangisan di tikar sembahyang...
Amin....


Photoshop Tutorial: Vintage Effect

Hi u ols...
Picta kt atas ni i nak transformkan kpd vintage effect...
I nak buat magic ni...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadaa.....



Inilah hasilnya bila cik mimie tgh kebosanan...
Lagi plak tgh tension ni sbb semua yg diplan utk holiday ni xmenjadi...
4 days to go and i dnt want to waste it...
at least ada juga hasilnya ni....
Eh lupalak tutorialnya (title bkn main lg)...
Ok nak tahu tutorialnya blh klik di sini...
Sorry skang tgh malas nk karang balik dan xde mood....
k daa....

Tuesday, February 1, 2011

Photoshop Tutorial: Cross Processing

Hai! Cantik x picta yg i edit ni??? Actually baru blajo sndr melalui internet. Tgh bosan2 ni dan rindu kt seseorang.... Ok macam ne nak dapat side effect yg wow ni? Actually i blajo sendiri melalui laman web http://www.photoshopsupport.com/tutorials/or/cross-processing.html ni.


So, kalau nak tahu dgn lebih detail blh klik ke link tersebut. Wpepun dlm entry ini i akan terjemahkan mengikut pemahaman i ....Lagipun ini utk rujukan i juga maklumlah i nikan mudah lupa tapi bkn lupa diri tau.... Lagipun as back up kalau tetiba page link asal tutorial ini dh kena remove...k enjoy d class....


Teknik ini dinamakan Cross Processing. K sebelum tu kena pilih picta yg akan diedit. For me I choose the picta taken during my picnic at Batu Layar.... I try to choose the picta yg xbape cntek utk lihat kesannya.... Dlm tutorial to diorg guna potraiture outdoor that focus on people skin tone and lipstik look... what eve pun xkisahlah picta mcm ne pn..





Step 1:

After open picta yg kita nk edit kt photoshop klik "Create new fill or new adjustment layer" icon kt Layers palette dan pilih Curves. Dari Channel drop-down box, pilih Red channel and drag atas belah kanan curve sedikit ke kiri. Then drag the beberapa point kt curve utk membentuk S — darkening the shadows and brightening the Red channel's highlights.



Step 2


Pilih Blue channel and drag the curve's belah atas-kanan ke bwh skit. xperlu banyak sgt— just enough to take some blue out of the highlights. Then drag the curve's belah bwh -kiri ke atas sedikit, blocking up the Blue channel in the shadows.




Step 3


Pilih Green channel pula, dan bentuk another S curve — increasing the contrast, especially in the highlights.


Step 4




For RGB just leave as it is. Focus on the color balance rather than the contrast, which you can fix later, in step 6.



Step 5



From actual tutorial they changing the Curves adjustment layer's blending mode to Color and the image will combine the color shifts with the image's original luminosity. But for mine i just leave to normal cause pakai normal mcm lg cantik utk picta i. However it up to the eye of beholder.




Step 6

If you need to fine-tune the image contrast, add a Curves adjustment layer and set its blending mode to Luminosity so it doesn't cause any further color shifts. Dlm step ini anda blh adjustRGB curve depends on ur image contrast is it enough or not. But for mine i juat leave as it is.Step 7

Another optional final step is to add a yellow color cast to the picture. In the Layers palette, click the "Create new fill or new adjustment layer" icon and choose Solid Color. Select a yellow-green and click OK, then reduce the new layer's opacity — 10% is as much as you'll need. For mine i just put 8%. Itupun mcm dh terlebih. Maby my picta already have sunlight which is yellow element.




Maka dptlah hasilnya.. Text tu pepandailah add sendiri.. xkan tu pun nak diajar...


Actually this picta xbape jd... but mata ni dh nmpak cantik aje...so just leave itlah... yg penting mata nmpak cantik ok lah tu....

Sunday, January 30, 2011

Contest lagi!!!!

Hi, there!
Cik Mimie dh manghantar pun penyertaan utk
satu contest ni....
Gediks....
K kali ni contest apa plak ya....


Contest Doolu & Laani..

Penyertaanya senang aje...

Hanya hantarkan picta time dolu2 dgn laani...

dan picta tu nampak perbezaan style bertudung dulu & sekarang.

Pertandingan ni dianjurkan oleh

Untuk mengetahui info yg lbh detail blh klik di sini.

Undian akan diambil kira dari jumlah like yg kita dpt kt FB...

Buat masa ni pihak Edast blum update lg...

For mine i pertaruhkan picta ni;

DOOLU simple aje dengan tudung bawal. Color pun putih, hitam or yang lembut-lembut aje..... LAANI dah berani pakai shawl dan inner yang colorful dan terang2 lagi...Like to play with colours and try new hijab style... ahaks....

Last but not least please vote me k...

daaa....