Hi there chef Mimieko here...OK forget about the sad ending love story that happen to me for this past year.... Now is time for happy bakering....Ceh Wah speaking London Chef kita ni...Hehehe...Actually this entry is dedicated to Adik Aqilah Afifi yg setia mengikuti kisah story of Mie...Adik qilah ni baru sahaja berumur 18 thn tapi nampak matang mengalahkan cik Mimie kita ni yg dh nk msuk 25 dh....Thanks adik for your advice and comment about me. Although u r much younger than me but i appreciate all ur good comment about me... Ni yg bersemgt utk terus berblogging dgn happynya.... So, utk memblsnya dan sebagai janji di sini Chef Mimieko nk share Resepi Blueberry Cheesecake with adik Aqila and semua pembaca yg comel....Happy Bakering ye.....
Bahan-bahan ( 23cm )
* BASE:
* 110g Butter - cairkan
* 200g Biskut digestive - klu xde, apa2 biskut pun boleh
* 50g Almond flakes - toast
* FILLING:
* 500g / 2 buku Cream cheese
* 30g Butter
* 120g Gula Kastor
* 1 lemon - grate kulit & perah jus (optional, x letak pn still ok. Mimie xpernah letak sbb malas nk cr....)
* 30g Tepung jagung - ayak
* 200-300ml whipping cream (selalu nya Mimie guna 1 pket kecil, lain brand lain berat nya, tapi tak perlu accurate sgt. Selain tu blh juga diganti dgn yogurt. klu mimie lg suka letak yogurt sbb suka rs msmnye....)
* 4 biji Telur - pukul sedikit
* 150g Blueberry pie filling
* TOPPING: (dh nama pn blueberry cheese cake kan..so kenalah letak blueberry. tapi klu xsuka blueberry blh letak ganache coklat...)
* 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2
* 30ml Air
* 150g Blueberry pie filling
Cara-cara
1. Hancurkan biskut & gaul dgn bhn2 base. Chill sehingga di perlukan.
2. Pukul cream cheese & butter sehingga smooth. Campurkan gula, parutan & jus lemon & tepung jagung. Pukul lagi sehingga smooth. Campurkan cream & pukul lagi sehingga pekat. Akhir sekali masukkan telur yg telah di pukul sedikit. Pukul sehingga cukup sebati, jgn pukul terlalu lama.
3. Tuangkan separuh adunan ke atas base. Ratakan blueberri & tuangkan baki adunan.
4. Bakar dlm "water bath" dgn oven yg telah di panaskan terlebih dahulu 150 celcius selama 1 jam. (Mimie selalu nya malas nak "water bath", so bakar mcm tu je - lebih baik sbb nanti base tu lebih crispy)
5. Sejukkan kek pada suhu bilik (sebaik2 nya biar sekejap dlm oven baru keluarkan so that ia tak terkejut & merekah). Chill sekurang2 nya 6 jam ataupun semalaman baru lah di potong. Cheesecake tak boleh potong/makan waktu panas2, ok.
6. Utk buat topping, campurkan gelatin/agar2 dgn air. Panaskan sebentar & campurkan blueberry. Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.
Ini antara resepi cheese cake yg chef mimieko rsa senang dan sedap. Resepi ni dpt dari www.myresipi.com. Kt lmn web ni banyak resepi cheesecake yg best2. klu nk tau sedap ke x blh cr yg ada coment dan laporan masakan yg best2... Ok Selamat mencuba....
Plain cheesecake sblm dihias dgn topping....
Blueberry Cheesecake. Masa ni btkan utk kwn2 office.
Cheesecake with ganache topping....
Starwberry None Bake cheesecake. Tapi resepi dia lain skit...klu nk blh request. Xbape suka actually. Tp sesetgh org suka yg ini....
Ok sampi di sini sahaja rancangan kita bersma chef Mimieko.... Happy Bakering!!!!!!
About Me
- Mimie Hamidah
- I Love my Family.. I Love my Friends... I Love Cakes... I Love Chocolate... I Love fruit... I Love Travel... I Love Photography.... And last but not least I LOVE HIM before, Forever and after.... Mmuah... Mmuah...
Magic Word
“Semua benda yang hebat telah dicapai oleh orang yang berani untuk percaya bahawa sesuatu di dalam diri mereka adalah lebih hebat dari situasi. Kesusahan adalah peluang yang menyamar. Dalam kesusahan, terdapat peluang! Antara masalah pada semua orang adalah mereka menghabiskan terlalu banyak masa menangis di depan pintu yg tertutup rapat di depan muka mereka,sehingga mereka tidak melihat 9 lagi pintu yang terbuka untuk mereka. Hanya lakukan yang terbaik dan biarkan keputusannya di tangan Tuhan. Anda mungkin tidak dapat apa yang anda inginkan, tetapi anda akan selalu dapat apa yang anda berhak miliki. Jangan, jangan, jangan sekali-kali berputus asa"
-Lachman Melwani-
-Lachman Melwani-
Friday, March 12, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
aww..thats so sweet of u.thanks for the post i really appreciate it.aiyo panjang lebar bahan dia.lepas ni nak try buat lah hopefully dapor xmeletop.hehe.btw im 21 dah.zaman belas2 dah lama ditingalkan.dah tua..*hinsfh*
ReplyDelete*senyum sampei telinga*
hihi
macam masih waiting for your handmade cake la, chef mimieko *wink*wink*
ReplyDeleteQila: its ok. akak rs akak tgk info kt FB Qila umo bru 18. Agaknya terslh tgk kot.. klu nk resepi pe2 bgtau lah ye...
ReplyDeleteJash: Ingtkn nk bt pg td...tetiba plak ada kje..xpe insyaallah klu ada msa mimie bt bwa g office...lgpun teringin juga nk mkn cheesecake chef mimieko ni....